Tarihin yeniden yazıldığı bu güzel coğrafyayı bizimle keşfedin. Amacımız sizlere en doğru bilgiyi aktarmaktır.Unutmayın!!!
“Tarihini bilmeyen milletler, yok olmaya mahkumdur.“ Nutuk 1. Sayfa .
M.Kemal Atatürk
ÇANAKKALE’DE GEZİLECEK YERLER(Merkez)
ÇANAKKALE SAAT KULESİ
Çanakkale saat kulesi, Çanakkale’nin merkezi olan liman bölgesinde yer almaktadır. 20 metrelik yüksekliğe ve 5 kat olan saat kulesi Çanakkale turlarına katılan ziyaretçilerin uğrak noktalarından biridir. Sultan II. Abdülhamid döneminde 1896 yılında Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Dönemin Çanakkale İtalyan konsolosu Vitalis Gaptirole de saat kulesinin yapımına katkıda bulunmuştur.
Yapılış amacı Çanakkale’ye su getirmek olan kulenin, alt bölümünde bulunan kitabenin karşılığı ise aşağıdaki gibidir;
Bir şehinşah mülk-ü milleti (memleketi) çalışmayla soğuk suya doyurdu. Hazreti Allah razı olsun. (O) herkesin rahatlığının sebebi oldu. Ey Allahım millete sen bağışla nimetleri. Bütün cihan kaplandı, baştan başa şanının ışıkları yayıldı, herkesin sevinci arttı. Hayırlı iyilik düşünen, cömertliği alışkanlık haline getirenin ömrünün her saati bir yıl olsun.
Bakanlar için saat gözetleme (kulesi) var, çeşme var, ayna var.
Ayrıca yıldırımdan korunmak üzere bir alet konuldu. Özellikle gayretli kul olan Cemil Paşa çok hizmet etti. Ömrü oldukça o yüce hasleti, o yüce huyu Allah müyesser eylesin. O zevk ile bu yazıyı yazana şükran eyle. Dostların sahip çıkması budur. Eşref saati gelince altına bu tarihi düştü. Sene 1313 (1897)
AYNALI ÇARŞI
Çanakkale türkülerimize konu olmuş ancak Çanakkale savaşı sırasında bombalara maruz kaldığı için günümüze küçük bir bölümü kalmış Aynalı Çarşı 1890 yılında Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır.
Çarşının giriş bölümünde yer alan kitabeye göre Yahudi Takviminin 5650 yılının tişri ayında Sultan İkinci Abdulhamid’ in Saltanatının 14. Yılı sebebiyle yapıldığı yazmaktadır.
ÇİMENLİK KALESİ (KALE-İ SULTANİYE)
Çanakkale’ de gezilecek yerlerin 3. başlığı olan Çimenlik kalesi Saat kulesinin bulunduğu Yalı caddesinin bitiminde yer alan bölümde siz değerli ziyaretçileri karşılamaktadır.
Çimenlik Kalesi Çanakkale Boğazının en dar yerinde Anadolu kıyısında 1461-1462 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından boğazın güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmıştır.
ANADOLU HAMİDİYE TABYASI
Çanakkale Merkez Barbaros Mahallesinde bulunan ve boğazın güvenliğinin sağlanması için 1892 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılan Hamidiye Tabyası’nda 10 adet tescilli bonet (cephanelik) yapısı ve bunların arasında yarım dairesel formda konumlanan 9 adet top atış alanı bulunmaktadır.
NUSRET MAYIN GEMİSİ
Nusret mayın gemisi Çanakkale Savaşında tesis ettiği mayın hatları ile “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında büyük rol oynamıştır. Yüzbaşı Hakkı Bey komutasındaki Nusret mayın gemisi, 8 Mart 1915 sabahı büyük bir gizlilik içerisinde Erenköy Koyu önlerinde sahile paralel olarak 26 mayın dökerek, yeni bir mayın hattı meydana getirmiştir.
18 Mart 1915 sabahı saat 10.00’dan itibaren Müttefik Donanması, Boğazı zorlamaya başlamıştır. Türk kıyı bataryalarından açılan topçu ateşi sonucu manevra yapma ihtiyacını hisseden Müttefik Donanmaya ait gemiler, Nusret mayın gemisi tarafından dökülen mayınlara çarpmış, İngiliz Donanmasına ait Ocean ve Irresistible zırhlıları ile Fransız Donanmasına ait Bouvet zırhlısı batmıştır. Ayrıca Müttefik Donanma’ya ait Gaulois, Suffren, Inflexible zırhlıları ağır hasar almış, bir çok zırhlı da çeşitli yaralar almıştır.
Çanakkale’yi denizden geçemeyen İngiliz ve Fransızlar, 25 Nisan 1915 tarihinde karaya asker çıkartarak 20 Ocak 1916 tarihine kadar sürecek olan kara harekatını başlatmışlardır. Deniz harp tarihinin unutulmazları arasındaki şerefli yerini alan Nusret mayın gemisi, 1955 yılında hizmet dışına çıkarılmıştır. 2003 yılında Tarsus Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılarak, Tarsus’ta Çanakkale Parkı’na yerleştirilen gemi, 27 Aralık 2003 tarihinden itibaren müze olarak hizmet vermektedir.
Nusret Mayın gemisi birebir modeli olarak Gölcük Tersanesi Komutanlığında inşaa edilen TCG Nusret Müze Gemisi 9 Ekim 2009 tarihinde hizmete girmiştir
ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ
Çanakkale Savaşı‘nın 67. yılında, 18 Mart 1982 tarihinde, Çanakkale Boğaz Komutanlığı Müzesi adı altında açılışını gerçekleştiren müze, gönüllülerden oluşturulan bir ekip tarafından savaş alanında yüzey taraması yapılarak bulunan malzemelerin bir araya getirilmesiyle ve özel kişi ile kuruluşlar tarafından bağışlanan eşyalarla zaman içerisinde genişleyerek bugünkü halini almıştır.
2003 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan bir bildirgeye göre müze, gerek modern müzecilik uygulamaları, gerekse ziyaretçi potansiyeli göz önünde bulundurularak 1. sınıf Askeri Müze statüsüne alınmıştır.
Çanakkale Deniz Müzesi’nin açılış ve kapanış saatleri;
Yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve pazartesi günleri kapalı olup; salı, çarsamba ve perşembe günleri 09.00-12.00 ve 13.30-17.00, cuma günleri 09.00-17.00 ve cumartesi ve pazar günleri 09.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında müzemizi ziyaret edebilirsiniz.
SERAMİK MÜZESİ
Çanakkale’nin merkezinde yer alan Çanakkale Seramik müzesi 1905 yılında er hamamı olarak inşa edilmiştir. Çanakkale Belediyesi’nin 2013 yılında yaptığı yenileme çalışmasından sonra Cevatpaşa Mahallesi Kaya sokakta bulunan yapı Çanakkale Seramik müzesi adı altında özel seramik çalışmalarının sergilendiği bir müze haline gelmiştir.
Çanakkale Seramik Müzesi’nin açılış ve kapanış saatleri;
1 Eylül - 31 Mart : 09:00 - 17:00
1 Nisan – 31 Ağustos : 10:00 – 19:00
Giriş ücretsizdir.
Pazartesi günleri kapalıdır.
PİRİ REİS MÜZESİ
Çanakkale’nin Kordon bölümünde bulunan Piri Reis Müzesi 2013 yılında Çanakkale valiliğinin girişimleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan devralınan haritalar, Piri Reis'in gençlik ve yaşlılık yıllarına ait balmumundan heykelleri, interaktif, projeksiyon sistemi de kullanılarak Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre ve Fuar Merkezi'nde oluşturulan müzede sergilenmeye başladı.
TRUVA ATI
Çanakkale kordon bölümünde yer alan Truva atı ‘ Troy’ filminde kullanılan Truva atıdır.2004 yılında dönemin Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ ın girişimleriyle Çanakkale’ye kazandırılmıştır.